Tutkittua lomailusta: lomapsykologiaa
Aktiiviloma, Hyvinvointi 17. joulukuuta 2018

Tutkittua lomailusta: lomapsykologiaa

Aktiivinen loma palauttaa paremmin ja lomalla kannattaa muistaa myös nauttia.

Tutkimusten mukaan loman hyvinvointia lisäävät vaikutukset saattavat heiketä, jos jää sohvalle makaamaan.

Kumpi houkuttelee enemmän: aktiiviloma vai löhöloma?

Jos haluaa, että loma palauttaa ­paremmin, kannattaa valita aktiiviloma. Näin kertovat tutkimukset.

Työterveyslaitoksen tutkija Satu Pakarinen kertoo, että tähän on useita syitä: jotta loma palauttaisi, työstä ja arjesta pitää päästä irrottautumaan. Tämä taas edellyttää, että saa jotain muuta ajateltavaa.

”Jos jää sohvalle makaamaan, ajatukset lähtevät harhailemaan helpommin työasioihin kuin jotain tehdessä”, Pakarinen perustelee.

Fyysinen aktiivisuus kannattaa myös siksi, että se laskee stressihormonien tasoa ja aktivoi mielihyvähormoneja. Koko ajan lomalla ei kuitenkaan tarvitse paahtaa. Sekin voi riittää, että tekee jotain, joka tuottaa mieli­hyvää.

Loman palauttavuutta saattaa lisätä myös se, että lähtee pois kotoa.

Entä onko parempi pitää yksi pitkä loma vai pilkkoa lomailu lyhyempiin pätkiin pitkin vuotta?

”Nykyään suositellaan, että lomailua jaksotettaisiin. Tiedetään, että loman hyvää tekevät vaikutukset lisääntyvät ensimmäisen viikon aikana. Sen jälkeen vaikutus tasaantuu”, Pakarinen sanoo.

Hänen mukaansa tutkimukset ovat osoittaneet, että jo 4–7 päivän lomat eli esimerkiksi pidennetyt viikonloput voivat auttaa, ellei ole aivan piipussa.

”Jos on ollut kuormittava työ­rupeama, pitempi loma voi olla tarpeen.”

 

Teksti Sami Takala Kuva iStock

Mikä on täydellisen lomapäivän kaava?

Englantilainen psykologi David Holmes on sen taannoin määritellyt perheille, jotka päätyvät tekemään lomallaan sellaisia asioita, joita kukaan perheenjäsenistä ei oikeasti halua.

Mutta tarvitsemmeko tiedemiehen kaavaa vai voisimmeko vain heittäytyä lomapäivien leppoisaan syleilyyn? Tehdä asioita, jotka tuntuvat luontevilta ja tuottavat meille mielihyvää. Voisimmeko joskus jopa jättää jotain sattuman varaan ja nauttia siitä mitä päivä tuo tullessaan?

Kukin lomailee tyylillään, eikä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa ole, mutta tärkeintä on, että muistat nauttia!

Lue seuraavaksi

Kohteessa, Aktiiviloma, Golf, Kesä

Golfkesä Saimalla ja Katinkullassa

Golfkesä Saimalla ja Katinkullassa

Golfkesä Saimalla ja Katinkullassa

Holiday Clubilla golfkesä sekä Saimaalla että Katinkullassa on erittäin aktiivinen niin opetuksen kuin kilpailutoiminnankin osalta. Saimaalla golfopetuksesta vastaa uusi kumppani Swingmakers Golf Oy. Katinkullan suosio on vankka: pelaajamääristä huolimatta kentät ovat hyvässä kunnossa ja pelaaminen sujuu.

Lue lisää ›
Aktiiviloma

Golfkesä

Golfkesä

Golfkesä

Talven kestävä odotus on palkittu ja se on taas täällä, golfkausi. Varma kesän merkki on se, kun golffarit heräävät talviunestaan valloittaen väylät ja viheriöt. Myös Holiday Club on varautunut vilkkaaseen golfkesään. Sekä Katinkullan että Saimaan golfkentät tarjoavat ikimuistoisia pelejä upeilla kentillä monipuolisin palveluin. "Kaikki paitsi golf on turhaa", vai miten se nyt menikään?

Lue lisää ›
Hyvinvointi, Harmony Spa

Harmony Spa – hoitoja kuten haluat

Harmony Spa – hoitoja kuten haluat

Harmony Spa – hoitoja kuten haluat

Holiday Club -kylpylähotelleihin kuuluu olennaisesti hoito-osasto, Harmony Spa, joka löytyy Tampereen Kylpylästä, Turun Caribiasta, Saimaalta, Katinkullasta ja Kuusamon Tropiikista. Hoito-osastot toimivat osittain omina, paikallisina yksiköinään, mutta enenevässä määrin yhtenäisenä hoito-osastoketjuna, jossa korostuu asiakaslähtöisyys ja korkea laatu sekä hoitotuotteissa että itse hoidoissa. Asiakas saa huomioivan, osaavan ja tasokkaan hoidon missä tahansa Holiday Club -kylpyläkohteessa.

Lue lisää ›