Ihmisiä ja ilmiöitä 03. joulukuuta 2018

Jääkiekkopomon matkassa

Lappeenrantalaisen jääkiekkoseura Saipan toimitusjohtaja matkustaa kuukausittain työtapaamisiin lähinnä kotimaassa. Aiemmin jääkiekkoilijana matkustuspäiviä kertyi toistasataa vuodessa.

Kuinka paljon matkustat työksesi?

”Kotimaassa teen parikymmentä yhden tai kahden päivän työreissua vuodessa. Ne suuntautuvat usein Helsinkiin, mutta vierailen myös Tampereella ja muilla liigapaikkakunnilla. Silloin kun vielä pelasin, matkustuspäiviä kertyi enemmän. Pohjois-Amerikassa pelatessa niitä tuli pitkälti toistasataa ja Suomessa viitisenkymmentä vuodessa.”

Millaista on matkustaa työn vuoksi?

”Olen käynyt monessa maassa ja kaupungissa, mutta siitä huolimatta en ole nähnyt juuri muuta kuin lentoasemia, hotelleja ja jäähalleja. Nykyään työreissuni ovat lähinnä asiakastapaamisia, kokouksia ja seminaareja. On ihan kivaa, ettei enää tarvitse matkustaa yhtä paljon kuin ennen. Vaikka olen tottunut reissaamiseen, kotiin on aina mukava palata.”

Millainen matkustaja olet?

”Nautin mukavuudesta ja helppoudesta: siitä, että kaikki toimii ja on saman katon alla. Hotellielämä on asennekysymys. On itsestä kiinni, kokeeko sen rasittavana vai ei.

Hotellissa arvostan sitä, että huone on viihtyisä ja että sen saa viileäksi. Tärkeää on myös se, että hotellista saa laadukasta ruokaa, jos ei jaksa lähteä muualle. Kuntosali ja kylpylä tai edes sauna ovat plussaa. Kun on päivän istunut tapaamisissa tai matkustanut, on mukava päästä rentoutumaan.”

Matkustatko vapaa-ajallasi?

”Vapaa-ajanmatkoihin menee muutama viikko vuodesta. Silloin käytän työreissuja enemmän palveluita myös hotellien ulkopuolella. Muuten kriteerit ovat samat kuin työmatkalla. Tykkään siitä, että lomalla olosuhteet ovat yhtä hyvät kuin ­kotona.”

Miten rentoudut vapaalla?

”Pelaan golfia ja tennistä. ­Kotona seuraan sarjoja telkkarista ja luen kirjoja. Fiktiosta suosikkejani ovat dekkarit, ja viimeksi olen katsonut Lappeenrantaan sijoittuvaa ­rikosdraamaa Sorjosta.”

Mitä matkakohdetta suosittelisit jääkiekkofaneille?

”Jos ei Lappeenrantaa lasketa, suosittelen Kanadaa ja oikeastaan mitä tahansa kaupunkia siellä. Maa elää ja hengittää jääkiekkoa. Kaikki on paljon isompaa kuin Suomessa. ­Toronton Hockey Hall of Fame on tietysti nähtävä, mutta yhtä lailla hieno on Suomen jääkiekkomuseo Tampereella. Myös Sveitsiä kannattaa jääkiekkofanin harkita. Siellä ­urheilukulttuuri on hyvin erilaista kuin Suomessa. Katsomossa tunnelma on hyvin samantyyppinen kuin jalkapallo-ottelussa: hyvin ­kiihkeää ja äänekästä.”

Kuka

Jussi Markkanen, 43

Saipan toimitusjohtaja. Entinen jääkiekkoilija, pelannut maalivahtina Euroopan jääkiekkoliigoissa ja NHL:ssä.

Suosikkipaikka: Lomailen usein paikoissa, joissa olen asunut. Tällaisia ovat esimerkiksi New York Yhdysvalloissa ja Zug Sveitsissä. Varsinkin Sveitsissä viihdyin ­hyvin. ­Parasta siellä ovat ystävät ja harrastusmahdollisuudet ­Alpeilla. Kaikki toimii ja on siistiä.

Matkavinkki: Lomamatkaa suunnitellessa ja hotellia ­valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sijaintiin. Ainakin ­itselleni on tärkeää, että ­hotellilta pääsee liikkumaan kävellen haluamiinsa kohteisiin.

Matkamuisto: Kun olin ­ensimmäistä kertaa New Yorkissa lomalla NHL-urani jälkeen vuonna 2009, kävin komediaklubilla. En ollut käynyt sellaisessa koskaan aiemmin. Se oli hauska ilta, joka on jäänyt mieleen.

 

Teksti Sami Takala

Kuva Arttu Muukkonen

Lue seuraavaksi