Ihmisiä ja ilmiöitä 17. joulukuuta 2018

Kahvimaku kehittyy kuppi kerrallaan

Kahvinmaistaja Tiina Salenius saattaa maistaa jopa 300 kuppia kahvia päivässä. Hyväksi maistajaksi oppii vain maistelemalla.

Kahvin maistaminen alkaa näytteiden valmistamisella. Pavut paahdetaan pienellä paahtokoneella ja jauhetaan kuppi kerrallaan. Koska kahvia maistelee aina useampi henkilö kerrallaan, maistelu tehdään kahden lusikan tekniikalla: toisella otetaan kahvia kupista ja toisella kahvi laitetaan suuhun.

”Kahvia ryystetään voimakkaasti, jotta maku leviää tasaisesti koko suuhun”, Meiralla kahvinmaistajana työskentelevä Tiina ­Salenius kertoo.

Samoin kuin viinejä maisteltaessa, kahvi sylkäistään maistamisen jälkeen pois.

Kahvin maistamisen oppii vain maistelemalla.

Salenius arvioi, että noin kymmenen vuoden kokemuksen jälkeen voi sanoa olevansa valmis maistaja. Mielenkiintoista on, ettei hän itse ole koskaan varsinaisesti juonut kahvia.

”Sillä ei ole merkitystä, mikä oma maku on, sillä tietyn kahvin pitää maistua tietynlaiselta. Kahvinmaistajan täytyy tunnistaa, miltä valmiin tuotteen pitäisi maistua”, Salenius sanoo.

Kahvia maistettaessa arvioidaan muun muassa kahvin tasalaatuisuutta ja löytyykö siitä virhemakuja, kuten maan makua tai fermentoitumista. Lisäksi  arvioidaan esimerkiksi kahvin täyteläisyyttä ja hapokkuutta. Meiran kahvinmaistajat hylkäävät yleensä noin 90 prosenttia heille tulevista näytteistä,  sillä suomalaisten suosimassa vaaleapaahtoisessa suodatinkahvissa kaikki virhemaut maistuvat läpi.

Kotona parhaiten omaan makuun sopivan kahvin löytää vain kokeilemalla. Kahvia keittäessä kannattaa aina muistaa käyttää puhtaita välineitä ja raikasta vettä.

 ”Hyvänkin kahvin saa pilattua, jos sen valmistaa likaisella keittimellä. Pahin virhe on ladata kahvi illalla odottamaan ja keittää se aamulla”, Salenius opastaa.

Helsinki Coffee Festival

  • Helsinki Coffee Festival järjestetään 12.–14.4.2019 Kaapelitehtaalla.
  • Tapahtumassa voi maistella laadukkaita kahveja ympäri maailmaa.
  • Kahvin maistelun lisäksi luvassa on monenlaista kahviin liittyvää ohjelmaa, esiintyjiä sekä tietoa kahvista, sen valmistuksesta ja kahvikulttuurista.

 

Teksti Suvi Huttunen

Kuva Tomi Nuotsalo

 

Lue seuraavaksi